Events
Projects
Perspectives
Partners
Rapoarte
    

[22.12.2017]
Ieslea Osterrieder și-a găsit locul anul acesta în Tiraspol

Anul trecut, prin intermediul părintelui Erwin Benz, Baar, a fost transmisă în Moldova ieslea Osterrieder de Crăciun a Dl Dr. Peter Ott, Zug. Ea a fost reconstruită în Grigorăuca și a încântat cu frumusețea sa creștinii din sat.

În acest an, ieslea Osterrieder a fost transportată la Tiraspol. Părintele Pjotr Kuschman, conducătorul spiritual al PRO UMANITAS, este foarte fericit și entuziasmat, pentru că ieslea și-a găsit locul în biserica catolică din Tiraspol. Ea a fost completată cu figurile celor trei regi.

Este un cadou frumos pentru comunitatea catolică din Tiraspol.

[21.12.2017]
Pachete cu produse alimentare pentru cele mai sărace familii

Multe familii, persoane în etate au o soartă grea. Ei trăiesc la sau chiar sub limita sărăciei. În ajunul Crăciunului am reușit să aducem o mare bucurie celor mai sărace familii și vârstnicilor din Grigorăuca și Gangura. Ei au primit pachete cu produse alimentare: pește, carne, conserve, diferite tipuri de crupe (orez, hrișcă, grâu, fulgi de ovăz), paste, unt, zahăr, ulei, pastă de roșii, biscuiți, lapte condensat etc.

A fost o acțiune frumoasă, care a fost primită cu lacrimi de bucurie de cei nevoiași. Multe cuvinte de mulțumire au fost rostite pentru părintele Hans Bock, Schierling, Pro Moldavia e.V., Gladbeck, doamna Regina Weiss, Nettetal, doamna Thea Cleophas, Belfeld și Franziskusgemeinschaft, Pinkafeld – susținătorii acestei acțiuni. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

[21.12.2017]
Salvarea gimnaziului „Mihai Dolgan“ din Petrovca

[08.12.2017]
Surpirză de Sf. Nicolae!

Obiceiurile și tradițiile de Sf. Nicolae sunt bine cunoscute și iubite de copii. În seara zilei de Sf. Nicolae, copiii își pun cizmele curățate în fața ușii și așteaptă ca Sf. Nicolae să le umple cu dulciuri, fructe și nuci. Este o tradiție frumoasă, care aduce mare bucurie băieților și fetelor.

Copiii din proiectelor noastre au experimentat momente fericite în ziua Sfântului Nicolae. Fiecare a primit cadouri dulci. Cât de luminoase sunt fețele fericite ale copiilor!

Hilfswerk Liechtenstein, Triesen a jucat rolul lui Nicolae pentru un număr total de 1231 de copii nevoiași, sociali vulnerabili, inclusiv cei din toate parohiile catolice din Transnistria.

[07.12.2017]
Facilități sanitare noi în gimnaziul din Cozești

Facilitățile sanitare foarte proaste sunt o problemă mare a școlilor din satele moldovenești. Neigienice, fără apă, electricitate sau încălzire, ele se află afară. Pe ploaie și zăpadă, copiii trebuie să meargă la toaletă afară.

Anul acesta am reușit să reparăm și să instalăm toalete interioare în trei școli, unde activează centrele noastre de zi. Și acum această problemă a fost rezolvată în gimnaziul din Cozești. Satul Cozești este un sat mic, sărac din nordul Moldovei, raionul Sângerei. Gimnaziul primește 58 de copii, dintre care 41 de copii vizitează ambele centre de zi BUNVOLENTIA Cozești I și Cozești II.

În acest gimnaziu au fost instalate toalete de interior foarte moderne. Pereții au fost placați cu teracotă. Au fost montate cabine de toaletă, chiuvete, vase de toaletă, uscătoare de mâini. S-au construit sistemele de aprovizionare cu apă și canalizare, s-a instalat încălzirea, electricitatea. Copiii, personalul didactic și conducerea școlii sunt foarte fericiți. A fost un dar minunat din partea Hilfswerk Liechtenstein, Triesen de ziua Sf. Nicolae!


[20.11.2017]
Seminar aniversar în Grigorăuca

La data de 18 noiembrie 2017 a avut loc cel de-al 20-lea seminar aniversar pentru coordonatorii și educatorii centrelor de zi pentru copii BUNVOLENTIA și ”Sf. Maria”. În același timp, a fost organizat un seminar pentru bucătarii proiectelor pentru copii. În total au fost 56 de participanți. Printre ei au fost doi invitați din Tiraspol, coordonatorul și asistentul social al parohiei catolice din Tiraspol, condusă de părintele Piotr Kuschman, conducătorul spiritual al PRO UMANITAS. Gazda a fost ”BUNVOLENTIA – Grigorăuca” cu doamna Svetlana Pașa, coordonatorul local al biroului regional Sângerei.

Tema seminarului a fost ”Grăbește-te să faci bine”. Să faci bine nu numai pentru copiii noștri săraci, ci și să-i înveți pe acești copii să facă un bine pentru alte persoane. Doamna Pașa a pregătit o prezentare cu exerciții practice. Educatorilor le-au fost furnizate surse informative. După prezentarea dnei Pașa, fiecare reprezentant al centrelor de zi a împărtășit cu cei prezenți problemele și dorințele lui.

A fost o întâlnire cordială a întregii familii BUNVOLENTIA.

[11.11.2017]
Galeria a fost actualizată
- Centre de zi pentru copii BUNVOLENTIA;
- Reparația și instalarea veceurilor interioare;
- Proiecte în gimnaziul din Petrovca.
[08.11.2017]
O acțiune frumoasă din partea dnei Bettina Pelger-Sprenger, Triesen

Dna Bettina Pelger-Sprenger a vizitat Moldova pentru prima data în octombrie 2017, în calitate de Preşedintă a Hilfswerk Liechtenstein. Pe lângă alte proiecte şi măsuri oficiale, ea a putut vedea condiţiile de trai ale două familii sărace din Grigorăuca. Ea a fost atât de impresionată, încât a decis să ajute aceste familii. Familia Rusu – o familie cu trei copii, cu părinţi divorţați, unde se crește și o nepoată, în timp ce fiica cea mai mare este peste hotare – locuiește în niște condiții incredibil de grele. Dna Pelger-Sprenger a susținut construcția unei sobe, pentru ca familia să nu înghețe iarna. Familia Pleşca este o familie numeroasă, în care se educă şase copii. Această familie va primi un ajutor lunar.

Ambele acţiuni sunt susținute personal de dna Pelger-Sprenger.


[23.10.2017]
Centrul de zi pentru copii „Sf. Maria“, Grigorăuca își va petrece iarna în căldură

Copiii din centrul de zi pentru copii „Sf. Maria“ din Grigorăuca ar fi îngheţat în timpul iernii, pentru că sistemul de încălzire era deja vechi şi într-o stare rea. În plus, clădirea nu a fost izolată, şi frigul pătrundea mai repede în încăperi.

Cu ajutorul Hilfswerk Liechtenstein am putut rezolva ambele probleme. Clădirea a fost izolată din exterior şi un nou sistem de încălzire cu un cazan modern a fost instalat. Acum în centru este cald şi confortabil.

În timpul vizitei în Moldova, dna Bettina Pelger-Sprenger şi dna Beatrice Amann de la Hilfswerk Liechtenstein au observat proiectul impelmentat şi au primit multe scrisori de mulţumire, desene şi lucrări manuale din partea copiilor.


[21.10.2017]
Petrovca își va continua existența!

Părintele paroh Erwin Benz, Elveţia, dna Bettina Pelger-Sprenger și dna Beatrice Amann de la Hilfswerk Liechtenstein au fost invitaţi de onoare la un eveniment special pentru şcoala din Petrovca: ea își va continua existența, pentru că sistemul de încălzire, ferestre şi uşile au fost renovate! Această mare sărbătoare a fost organizată de Consiliul Raionul Sângerei. Preşedintele raionului, dl Marandiuc, reprezentantul Guvernului, dl Bîrsan, primarul din Copăceni, dl Sîrbuleț, alţi reprezentanţi ai raionului Sângerei, conducătorul spiritual al PRO UMANITAS (PU), părintele Piotr Kuszman, precum şi alţi membri ai PU au participat la sărbătoare. Oaspeții noștri de onoare, dna Pelger-Sprenger, dna Amann şi părintele Benz, au fost foarte impresionaţi şi au mulţumit pentru primirea frumoasă. Părintele Benz a ținut o cuvântare într-o limbă română vorbită frumos. Dansuri şi cântece populare moldovenești au răsunat în curtea şcolii. Toţi oaspeţii au fost invitaţi la o Sârbă moldovenească energică. Sărbătoarea s-a încheiat cu binecuvântarea preotului local ortodox, părintelui Benz şi părintelui Kuszman, precum şi cu tăierea panglici roșii şi cu o masă festivă.

[21.10.2017]
Vizită impresionantă din Liechtenstein și Elveția

Părintele paroh Erwin Benz, Elveţia, dna Bettina Pelger-Sprenger, Preşedinte al Hilfswerk Liechtenstein şi dna Beatrice Amann, fost Președinte al organizației au venit în Moldova, pentru a vizita proiectele lor. Aceasta a fost prima vizită a dnei Pelger-Sprenger. Oaspetii au fost în centrele de zi pentru copii BUNVOLENTIA Gangura I și Gangura II, în centrele de zi pentru copii BUNVOLENTIA Copăceni I şi Copăceni II, precum şi în centrul de zi pentru persoanele în etatet din Grigorăuca şi, de asemenea, în cantina socială; ei au mâncat un prânz delicios împreună cu copiii. – Peste tot au fost întâmpinați după obiceiul moldovenesc cu pâine şi sare. Oaspetii noștri adus copiilor ciocolată și au primit cadouri confecționate de copii.

De un eveniment frumos au avut parte în Ciuciuieni, unde Hilfswerk Liechtenstein a făcut posibilă reabilitarea toaletelor interioare. Copiii i-au surprins cu poezii și dansuri.

Pe lângă acestea, oaspeţii noştri au vizitat două familii nevoiaşe din satul Grigorăuca şi le-au oferit ajutor.

De evidențiat este recepţia deosebită din Guvern.

[16.10.2017]
Apreciere pentru merite deosebite în Moldova

Preşedintele Republicii Polonia a conferit ordinul de merit al Republicii poloneze leaderului nostru spiritual, părintele Piotr Kuschman. Este o distincție prestigioasă pentru meritele deosebite, pentru activitatea pastorală şi caritabilă a părintelui Kuschman în cei de 20 de ani în Republica Moldova. El a meritat această recunoaştere, fapt pentru care îl felicităm din inimă şi suntem foarte mândri de el.

Este de menționat, că părintele Kuschman este onorat anual cu diferite distincții din partea autorităţilor locale.

[14.10.2017]
„Noi am văzut aici fețele copiilor fericiți“

Aceasta a spus Vicepreședintele organizației elvețiene „Help for Children in Need“ (HCN), Evilard, dl Edwin Hollenstein, care a vizitat centrele de zi pentru copii în situații de risc BUNVOLENTIA împreună cu dl Heinz Luginbühl. Ambii au venit în Moldova pentru câteva zile, pentru a vedea dezvoltarea proiectele HCN. Pe lângă centrele de zi pentru copii ei au vizitat de asemenea centrul de zi pentru persoanele în etate din Grigorăuca şi s-au uitat la toaletele interioare, reparate în patru şcoli.

Aceasta a fost o vizită cordială. Dl Hollenstein și dl Luginbühl au fost întâmpinați peste tot cu pâine şi sare, flori şi cadouri confecționate de copii. Oaspeţii noştri nu au uitat să aducă daruri dulci din Elveţia.

[25.09.2017]
Rotary Club Zug-Kolin în Moldova

Președintele Rotary Club Zug-Kolin, dl Thomas Dubach a fost împreună cu alţi 15 membri ai Clubului în vizită în Republica Moldova la sfârşitul lui septembrie. Ei au vizitat proiectele Rotary Club. Vineri, 22 septembrie, ei au fost în Misovca la centrul de zi pentru copii BUNVOLENTIA Misovca. Rotary Club finanțează cheltuielile curente ale centrului. Oaspeţii noştri au observat copiii în cadrul activităţilor lor zilnice. Ei au primit cadouri confecționate de copii.

De asemenea, ei au avut posibilitatea să viziteze proiectele lor în Gangura.


[25.09.2017]
Transport cu ajutor umanitar din Liechtenstein

Un transport cu ajutor umanitar a fost livrat în Moldova în septembrie 2017 de către Hilfswerk Liechtenstein, Triesen. Peste 15 tone de bunuri umanitare – îmbrăcăminte, lenjerie de pat, stofă, perne şi pături, genți, curele, încălțăminte, jucării de pluș, mobilier şi aparate – au fost distribuite în Grigorăuca. 389 de copii din familii nevoiașe, social vulnerabile şi 60 de vârstnici singuratici, bolnavi s-au bucurat de ajutoarele umanitare primite. Aparatele (printre care aparat pentru electrosudare, aparat pentru sudare / lipire, mașină de rindeluit și de profilat, strung, mașină de rabotat, etc.) vor fi utilizate în cadrul tâmplăriei din centrul de zi pentru copii ”Sf. Maria”.

Aceste bunuri sunt de mare ajutor persoanelor nevoiaşe. Ele sunt foarte recunoscătoare pentru marele ajutor și suport.


[07.09.2017]
Dl Douglas Funk de la Solon Foundation a vizitat Moldova

Reprezentantul Solon Foundation, Luzern dl Douglas Funk a vizitat Moldova pentru a treia oară. Solon Foundation susține financiar studiile a 50 de studenți nevoiaşi din diferite zone ale ţării. Dl Funk a avut ocazia să viziteze studenții din proiect acasă, să facă cunoștință cu părinţii şi bunicii lor, precum şi să vadă condiţiile lor de trai. El a discutat cu ei despre studiile lor, despre planurile de viitor.

De asemenea, dl Funk a putut vizita foştii studenţi, care au beneficiat de proiect, la serviciu lor.

În acelaşi timp a avut loc miercuri, 6 septembrie o întâlnire cu toţi studenţii din proiect. A fost o întrunire frumoasă, în cadrul căreia ei au făcut cunoștință unii cu alții.

[01.09.2017]
O mare surpriză pentru școlarii din Petrovca

Astăzi este prima zi de școală. Copiii merg la școală plini de bucurie şi speranţă de a dobândi noi cunoştinţe, de a dezvolta abilităţi, care îi vor pregăti pentru viitor.

Ce mare surpriză au avut copiii din satele Petrovca, Vladimirovca, Evghenievca și Antonovca, care merg la școala din Petrovca, când au văzut astăzi şcoală, care arată cu totul altfel! Ferestre și uși noi, scara de la intrare reparată, fundamentul de protecție împotriva ploilor în jurul clădirii, un nou sistem de încălzire, bucătăria reparată. Curioși şi fericiți ei au examinat fiecare colţișor – în sfîrșit ei nu vor mai îngheţa în timpul iernii!


[24.08.2017]
O bucătărie mai bună pentru gimnaziul din Petrovca

Condiţiile din bucătăria gimnaziului din Petrovca, raionul Sângerei erau foarte rele. Sistemul de ventilație era foarte vechi şi nu funcţiona. Nu era nici o chiuveta pentru a spăla vasele. Bucătăreasa spăla vasele în ligheane mari. Datorită părintelui Hans Bock, Schierling, am putut îmbunătăţi mult condiţiile din bucătărie. A fost instalat un nou sistem de ventilație. Am cumparat și instalat chiuvete de bucătărie noi.


[24.08.2017]
Alte măsuri de construcție în gimnaziul din Petrovca

Pentru buna funcţionare a gimnaziului din Petrovca, a fost necesar de a întreprinde și alte măsuri de construcție. În jurul clădirii nu exista un fundament de protecție împotriva ploilor. Implementarea acestei măsuri a fost esenţială pentru a proteja clădirea de distrugere. Scara de la intrare era de asemenea într-o stare proastă.

Construcţia fundamentului de protecţie şi reparaţia scării de la intrare a fost susţinută de dna Walder şi părintele Erwin Benz din Elveţia.

Odată cu executarea acestor lucrări, gimnaziul este complet pregătit pentru a primi copiii de la 1 septembrie.[23.08.2017]
Marea contribuție a Hilfswerk Liechtenstein

Copiii, care frecventează gimnaziul din satul Petrovca, raionul Sângerei sunt binecuvântați. Nu doar problema funcţionării proaste a sistemului de încălzire a fost rezolvată, dar și acea a ferestrelor și ușilor.

Ferestrele și ușile rele lăsau să pătrundă frigul şi umiditatea. Din această cauză ferestrele au fost astupate cu spumă poliuritanică. Sălile de clasă şi coridoarele nu erau aerisite niciodată. Odată cu instalarea noului sistem de încălzire trebuia să ne gândim și la utilizarea raţională a încălzirii şi păstrarea acesteia în încăperi. Hilfswerk Liechtenstein a răspuns la rugămintea noastră de ajutor şi a susţinut lucrările de executare şi instalare a ferestrelor și ușilor noi (în total de 83 de ferestre și 14 uși). Consiliul raional Sângerei a fost, de asemenea, foarte activ şi a ajutat după posibilitate: demontarea ferestrelor şi uşilor vechi; tencuială în jurul ferestrelor după instalare; lucrări de finisaj după instalarea ferestrelor şi uşilor; descărcarea materialelor de construcții; curățenie în încăperi; transportarea gunoiului; cazarea lucrătorilor.

Aceasta va fi o surpriză mare pentru copii, când ei vor veni la școală de 1 septembrie.
[16.08.2017]
Gimnaziul din s. Petrovca nu va fi închis

Gimnaziul din satul Petrovca, raionul Sângerei nu mai este în pericol să fie închis. Acesta este cel mai frumos cadou, pe care copiii celor patru sate (Petrovca, Vladimirovca, Antonovca și Evghenievca), care frecventează gimnaziul din Petrovca, îl vor primi la începutul anului şcolar.

Una dintre cele mai mari probleme ale gimnaziului a fost sistemul de încălzire, care funcționa foarte rău. În sălile de clasă era frig iarna; temperatura nu se ridica niciodată mai sus 15 grade. Copiii îngheţau şi purtau haine de iarnă în clase. De menţionat, că în gimnaziu sunt amplasate două centre de zi pentru 46 de copii nevoiaşi, social vulnerabili. Aceşti copii lucrau în sălile de clasă după lecţii în pofida frigului şi umezelii.

Această problemă gravă a fost rezolvată datorită dnei Brigitta Walder şi părintelui Erwin Benz din Elveţia. Un nou sistem de încălzire cu cazane noi a fost instalat. De asemenea, o sursă de energie autonomă a fost instalată, astfel încât cazanele pot lucra până la 8 ore, în cazul în care energia electrică se stinge. Astfel, întreaga clădire (peste 2000 m2) este bine încălzită. În plus, datorită Hilfswerk Liechtenstein au fost montate ferestre termoizolante.

Acum suntem pregătiţi pentru sezonul rece. Cele mai bune condiții pentru o instruire productivă şi continuă în perioada rece au fost create pentru copii. Direcția gimnaziului, părinţii şi copiii sunt foarte recunoscători pentru marele ajutor și suport.

[31.07.2017]
„Hilfe für Osteuropa e.V.“ aduce mare bucurie familiilor nevoiașe

Doamna Ursula Honeck şi domnul Gunther Köllner de la „Hilfe für Osteuropa e.V.“, Todtnau au venit în cea de-a doua vizită în acest an. Ori de câte ori ei vin în Moldova, aduc mare bucurie familiilor nevoiaşe. Dna Honeck şi dl Köllner au fost în Orhei și Edineț, pentru a vizita proiectele lor de acolo. În Chişinău a fost organizată o întâlnire cu familiile sponsorizate. A fost o întâlnire minunată, în cadrul căreia s-au exprimat multe cuvinte de recunoştinţă.

[07.07.2017]
Centrele de zi pentru copii BUNVOLENTIA din comuna Gangura celebrează cea de-a 10-a aniversare

Trei centre de zi pentru copii BUNVOLENTIA din comuna Gangura, raionul Ialoveni au celebrat cea de-a 10-a aniversare. Cu această ocazie s-a organizat o sărbătoare mare pentru copii. Tobogane mari și trambuline au fost transportate la Gangura. Clovni au distrat copiii. Ei au cântat karaoke, au alergat, au sărit, s-au jucat. Vată de zahăr, suc și înghețată au fost oferite băieţilor şi fetelor. Toţi copiii au fost foarte fericiți. O astfel de zi plină de evenimente frumoase Gangura nu a văzut niciodată.

[06.07.2017]
Cea mai așteptată și îndrăgită perioadă pentru copii

Vara este timpul cel mai așteptat și îndrăgit de toţi copiii. Ei nu au ore la școală şi pot să petreacă mai mult timp în aer liber. Pentru copiii centrelor de zi BUNVOLENTIA perioada de vară este deosebită, pentru că ei au posibilitatea de a face mai multe excursii. De data aceasta ei au fost surprinşi cu o excursie la delfinariul din Chișinău. Copiii niciodată nu au văzut delfini. De aceea ei au fost atât de impresionați şi emoţionați. Copiii s-au bucurat de un prânz delicios la o pizzerie din Chişinău. A fost o adevărată sărbătoare pentru băieţi şi fete, pe care ei nu o vor uita niciodată.

[30.06.2017]
Deplasarea Președintelui PRO UMANITAS

Preşedintele Asociației Obștești Asociația de Binefacere PRO UMANITAS, Dl Vladimir Nadkrenicinîi, a fost în deplasare în Germania, Austria şi Liechtenstein la sfârşitul lunii iunie. În Germania şi Austria el s-a întâlnit cu partenerii şi a discutat despre proiectele în curs de desfăşurare, precum şi despre posibilitatea implementării a unor proiecte noi. De asemenea pe ordinea de zi a fost participarea la cea de-a 80-a aniversare a părintelui Hans Bock, care este foarte dedicat PRO UMANITAS.

În Liechtenstein, Dl Nadkrenicinîi s-a întâlnit cu părintele Erwin Benz, dna Beatrice Amann, fostul Preşedinte al Hilfswerk Liechtenstein şi a cunoscut-o personal pe dna Bettina Pelger-Sprenger, noul Preşedinte. El a transmis raportul pentru ultimul proiect al organizației în Moldova (vecee interioare în şcoală Ciuciuieni). Dl Nadkrenicinîi a venit împreună cu episcopul Leon şi părintele Dr. Iaroslav din Eparhia Camenița, Ucraina, pentru a discuta cu părintele Erwin despre o posibilă demontare şi montare a unei orgi în Episcopia ucraineană. Părintele Erwin are experiență în acest domeniu; datorită lui a fost instalată în aprilie 2017 o orgă într-o biserică catolică din Tiraspol, Moldova. Întrevederea din Liechtenstein a fost foarte placută și cordială.

[22.06.2017]
Un vis împlinit

Copiii de la centrul de zi „Sf. Maria“, Grigorăuca și-au putut împlini visul – fetele şi băieţii, care participă activ la viaţa centrului, au fost recompensați cu o excursie. Ei au fost la delfinariu din Chişinău, unde s-au uitat la o frumoasă demonstraţie. Pentru prima dată, copiii au văzut delfini, dar și şerpi şi broaşte ţestoase.

Un prânz delicios îi aştepta pe copii la Macdonalds. Ei au fost foarte entuziasmaţi şi au revenit în Grigorauca cu ochii strălucind de fericire. La sigur nu vor uita niciodată această zi!

Această acțiune frumoasă a fost susținută de „Menschen Helfen e.V.“, Seehausen.

[06.06.2017]
Alte facilități sanitare recent instalate în școala din Mihailovca

Noi am putut rezolva problema cu facilitățile sanitare încă în alt sat. Este vorba de un sat mic, sărac din Nordul Moldovei, Mihailovca. Ca în multe alte şcoli sătești moldoveneşti, toaletele școlii din Mihailovca erau afară. Este puțin spus, că condițiile în aceste toalete erau rele – niște găuri în pământ, fără uși, ferestre, apă, electricitate sau încălzire. Exista un pericol mare pentru sănătatea celor 64 de elevi.

Datorită „Help for Children in Need“ (HCN), Evilard, am putut crea cele mai bune condiţii pentru copii. Au fost instalate toalete interioare moderne, bine încălzite şi iluminate, cu apă şi sistem de canalizare. Marea bucurie a copiilor, profesorilor şi conducerii şcolare este greu de descris.

Este de menţionat, că în clădirea şcolii funcționează un centru de zi pentru 20 de copii nevoiaşi, social vulnerabili.

[02.06.2017]
Ziua diecezană a copilului în Tiraspol

Ziua diecezană a copilului a avut loc la data de 27 mai 2017 în parohia „Sfânta Treime” din Tiraspol (preot Piotr Kuschman, conducătorul spiritual al PRO UMANITAS). Copiii din diverse Parohii Catolice din Moldova (Chişinău, Grigorăuca, Stârcea, Bălți, Râșcani, Crețoaia, Stăuceni, Transnistria) au călătorit în Tiraspol. La această sărbătoare a participat și un grup de 39 de copii din centrul de zi „Sf. Maria”, Grigorăuca şi 6 pedagogi ai centrului. Copiii noştri au participat la Sfânta Liturghie, precum şi la diverse concursuri. De asemenea, ei au intrat în scenă. Copiii au prezentat un spectacol minunat cu cântece şi dansuri.

Pentru copiii noştri aceasta a fost o zi minunată cu multe impresii pozitive.

[31.05.2017]
Hilfswerk Liechtenstein pentru copiii din Ciuciuieni

Una dintre cele mai mari probleme ale şcolilor moldoveneşti sunt facilitățile sanitare aflate afară. Acestea nu au uşi şi geamuri, nu au apă, electricitate sau încălzire, nu au hârtie igienică şi săpun. În aceste condiţii, riscul pentru sănătatea copiilor şi adolescenţilor este foarte mare.

Școala din satul Ciuciuieni (în Nordul Moldovei, raionul Sîngerei) s-a confruntat cu astfel de probleme. Școala din localitate a fost construită in 1988 şi este frecventată la moment de 120 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani. Toaletele erau afară şi nu corespundeau normelor de igienă. Datorită Hilfswerk Liechtenstein am putut rezolva această problemă şi crea cele mai bune condiţii pentru copii. Toaletele interioare sunt încălzite, iluminate. Acolo este apă, hârtie igienică, uscatoare de mâni și săpun. Copiii sunt foarte fericiți.

Este de menţionat, că în şcoală funcționează un centru de zi pentru 25 de copii nevoiași, social vulnerabili.

[10.05.2017]
„Menschen Helfen e.V.“, Germania în vizita anuală în Moldova

Preşedintele „Menschen Helfen e.V.“, Seehausen dl Dr. Robert Roithmeier şi membrul consiliului dl Ingo Ingerl au vizitat Moldova la începutul lunii mai. Dl Dr. Roithmeier a fost însoţit de familia sa. Partenerii noştri germani au fost în satul Grigorăuca, unde au fost întâmpinați cu căldură de către copiii centrului de zi „Sf. Maria“. Copiii au prezentat un concert minunat în limba rusă şi germană. Oaspeții au primit cadouri confecționate de copii.

De asemenea ei au putut observa implementarea proiectelor mai mici ale organizației, precum şi au vizitat alte proiecte ale PRO UMANITAS.

[10.05.2017]
Urmând tradițiile

Preşedintele „Help for Children in Need“ (HCN), Evilard dl Peter Garst şi Vicepreședintele HCN dl Edwin Hollenstein au venit în vizită în Moldova la începutul lui mai. Ei au fost însoțiți de soțiile lor, dna Martha Garst şi dna Beatrice Hollenstein. Pentru dl Garst aceasta a fost cea de-a 29-a călătorie. Partenerii noştri elveţieni au vizitat proiectele HCN: 12 din cele 16 centre de zi pentru copii BUNVOLENTIA, centrul de zi pentru persoane în etate „Sf. Petru“, precum și alte proiecte, printre care centrul de zi pentru copii „Sf. Maria“ din Grigorăuca. Ei au fost întâmpinaţi peste tot cu flori şi cadouri confecționate de copii. Familia Garst și familia Hollenstein au petrecut mai mult timp cu copiii şi au savurat prânzuri delicioase împreună cu ei. Este important, că copiii sunt bine hrăniți şi îngrijiți. Partenerii noștri s-au convins de aceasta din nou.

[04.05.2017]
Familia Hollenstein vizitează centrul de zi pentru copii BUNVOLENTIA Iezărenii Vechi

La data de 3 mai 2017 dna Beatrice şi dl Edwin Hollenstein au vizitat copiii lor de la centrul de zi BUNVOLENTIA Iezărenii Vechi. Băieţii şi fetele au primit oaspeţii dragi cu pâine şi sare şi un dans moldovenesc.

Dna şi dl Hollenstein au savurat un prânz delicios cu copiii. De asemenea, ei au petrecut mai mult timp cu ei, i-au urmărit în cadrul activităților zilnice. Copiii s-au bucurat mult pentru ciocolata elveţiană, care a fost adusă pentru copii de dna şi dl Hollenstein.

[04.05.2017]
Hilfswerk Liechtenstein

Hilfswerk Liechtenstein activează în Republica Moldova din anul 2005 şi a venit în ţara noastră datorită HCN. De atunci, organizația a ajutat mii de oameni nevoiași. Diverse proiecte pentru copii (peste 320.000 EUR) au fost realizate, şi peste 220 de tone de ajutoare umanitare au fost livrate în Moldova de către Hilfswerk Liechtenstein şi sub conducerea dnei Beatrice Amann. Noi îi mulțumim dnei Amann din inimă pentru munca ei mare, dedicată nevoiaşilor din ţara noastră.

În cadrul celei de-a 7-ea adunări generale din Triesen, ea a predat preşedinţia dnei Bettina Pelger-Sprenger. Noi îi dorim toate cele bune şi binecuvântarea Domnului pentru munca ei în favoarea celor nevoiași.

[18.04.2017]
Paștele în centrul de zi pentru copii BUNVOLENTIA Gangura I

Fetele din centrul de zi pentru copii BUNVOLENTIA Gangura I s-au pregătit pentru sfintele sărbători de Paște din timp şi cu multă responsabilitate. Fiecare fată a brodat câte o icoană din mărgele. Ele au mers la biserică a doua zi de Paște, unde preotul local a binecuvântat icoanele. Fiecare fată din centru are acum acasă o icoană sfințită și brodată de ea.

În afară de aceasta, ele au dăruit bisericii o icoană mare.

[15.04.2017]
Orgă în Tiraspol

PRO UMANITAS ajută deseori parohiilor. Astfel noi am transmis deja câteva orgi electronice. Chiar am putut ajuta, ca parohia părintelui Piotr Kuschman, conducătorul nostru spiritual remarcabil și dedicat, să primească o orgă adevărată. Parohia, care a creat mai întâi o facilitate de îngrijire medicală, apartamente studențești şi un centru pentru tineret, a primit acum o orgă cu 13 registre (două manuale şi pedală) pentru noua biserică. Părintele Erwin Benz a avut grijă, ca orga să ajungă din Oberwaid St. Gallen, care a fost condusă de surorile din Baldegg, în Tiraspol. Constructorul de orgi, Arno Caluori, a instalat orga între 2 și 15 aprilie 2017. Fiul organistei Anna Strezev, Mihail Strezev, a ajutat activ la instalare.

[10.04.2017]
Dl Dr. Klemens Büscher de la Kindermissionswerk, Aachen în Moldova

Dl Dr. Büscher de la Kindermissionswerk, Aachen se află la moment în Moldova, pentru a vizita proiectele organizaţiei. Astăzi el a fost în Grigorăuca, unde Kindermissionswerk a susținut financiar reparația și echiparea cantinei în şcoala locală. Copiii a organizat o primire minunată. Dl Dr. Büscher primit un coș plin de cadouri, confecționate de copii și multe flori. El a vizitat, de asemenea, școala din Mihailovca, unde Kindermissionswerk a finanțat mobila pentru centrul de zi pentru copii BUNVOLENTIA Mihailovca.

Dl Dr. Büscher a putut vedea și alte proiecte ale PRO UMANITAS (centrul de zi pentru copii ”Sf. Maria” şi centrul de zi pentru persoane în etate ”Sf. Petru”, Grigorăuca).

[06.04.2017]
O expoziție minunată cu lucrările copiilor

În cadrul seminarului din 1 aprilie 2017 (Grigorăuca) a avut loc o expoziție minunată cu lucrările copiilor din 16 centre de zi pentru copii BUNVOLENTIA și centrul de zi „Sf. Maria“. Dați click pe video de mai jos:

[03.04.2017]
Cel de-al 19-lea seminar cu o expoziție mare a lucrărilor copiilor

Cel de-al 19-lea seminar pentru coordonatorii și pedagogii celor 16 centre de zi pentru copii BUNVOLENTIA şi centrului de zi pentru copii ”Sf. Maria” a avut loc la data de 1 aprilie 2017 în satul Grigorăuca, raionul Sîngerei. În total au fost prezente 43 de persoane.

Seminarul a abordat o temă importantă – motivaţia copiilor în activitate. Doamna Pașa Svetlana, coordonatorul nostru al biroului regional Sîngerei, a arătat o prezentare la această temă. Au fost propuse niște exerciţii pentru participanţi. Doamna Ilașcu Larisa, coordonatorul nostru al biroului regional Gangura a vorbit despre procesul de acreditare a serviciilor sociale. Cele patru centre din comuna Gangura au primit certificatul corespunzător pentru cinci ani. În continuare, pedagogii au vorbit despre problemele şi doleanțele lor. Ca întotdeauna, a fost o întâlnire informativă şi interesantă.

În cadrul seminarului a fost organizată și o expoziţie mare cu lucrările copiilor. Pedagogii au preluat idei noi pentru a lucra cu copiii.

[10.03.2017]
Pentru a cincea oară recunoscuți de stat

Astăzi PRO UMANITAS a fost recunoscută de către stat drept organizație de utilitate publică pentru a cincea oară. Comisia pe lângă Ministerul Justiței a înmânat certificatul respectiv. Certificatul de utilitate publică se oferă o dată la trei ani.

[09.03.2017]
O sărbătoare minunată pentru femei din partea copiilor nevoiași

Ziua femeii se sărbătorește în Moldova la data de 8 martie. Este o sărbătoare specială pentru copiii noştri, pentru că ei pot oferi mare bucurie mamelor, bunicilor, surorilor şi femeilor din satul natal. Ei încep pregătirile înainte cu ceva timp. Copiii fac diverse cadouri şi organizează concerte cu cântece, dansuri şi poezii.

Copiii din centrul de zi „Sf. Maria“ din Grigorăuca au pregătit un astfel de concert pentru femeile din Grigorăuca, Petropavlovca şi Cozești.

Băieţii şi fetele noastre sunt foarte fericiţi atunci, când fac cadouri pentru mamele lor. Deşi mulţi copii au rămas fără grija maternă, pentru că mamele lucrează într-o ţară străină, ei se simt mai aproape de ele. Fac cadouri frumoase în speranţa, că le vor oferi în curând mamelor dragi, şi astfel le vor aduce mare bucurie.

[02.03.2017]
Un grup din Neumarkt în vizită în Moldova

Preotul Clemens Bombeck a fost în vizită în Moldova împreună cu un grup mic din Neumarkt. Preotul Clemens este directorul executiv al „Pro Moldavia e.V.“ şi și-a asumat un angajament pentru ţara noastră deja de 24 de ani.

Grupul a fost în diferite sate şi a vizitat mai multe proiecte ale PRO UMANITAS (printre care și unele proiecte ale „Pro Moldavia e.V.“). Copiii i-au primit cu mare bucurie, cadouri confecționate de ei şi reprezentări artistice. De asemenea, oaspeţii au participa la liturghia din Tiraspol.

[07.02.2017]
Raport anual de activitate 2016

Cu mare plăcere Vă informăm, că raportul anual de activitate 2016 este disponibil acum pe pagina web în secțiunea Rapoarte.
[01.02.2017]
Acțiune a Caritas Pinkafeld (dna Dita Tschandl) în Moldova

Această iarnă este deosebit de rece în Moldova. Copiii trebuie să se îmbrace călduros şi să poarte încălțăminte de iarnă caldă, pentru a rămâne sănătoşi. Din păcate, nu toţi copiii au cizme de iarnă calde. Aceasta împiedică, printre altele, și procesul de învăţare, pentru că ei nu pot merge la școală fără încălțăminte caldă.

Copiii centrelor de zi BUNVOLENTIA Petrovca şi Vladimirovca sunt copii nevoiași cu foarte puține resurse financiare. Ei aveau nevoie de încălțăminte de iarnă, dar părinții nu îşi puteau permite. Caritas Pinkafeld împreună cu dna Dita Tschandl erau preocupați de soarta acestor copii, astfel ei au susținut o acţiune frumoasă – cizme de iarnă pentru 25 de copii dintre cei mai nevoiași. Copiii sunt foarte fericiți şi recunoscători!

[31.01.2017]
Proiecte ale „Help for Children in Need“ (HCN) în Moldova
(Video, limba germană)

[26.01.2017]
„Pâine pentru cei fără de pâine“ – acțiune pentru familii sărace din Cozești

„Pâine pentru cei fără de pâine“ este o acțiune în spiritul „Pro Moldavia e.V.“, Gladbeck. Doamnele din organizație au copt și vândut pâine. Acţiunea a fost transpusă și în Moldova, pentru a oferi pâine săracilor.

Această acţiune frumoasă a demarat la începutul anului. 20 de familii sărace dintr-un sat mic, abandonat din Nordul Moldovei (Cozești) vor primi zilnic pâine proaspătă. Ei vor avea pâine pe masă pentru întreaga perioadă rece.

Oamenii sunt foarte recunoscători pentru acest ajutor. „Dă din pâinea ta celui înfometat şi din hainele tale celui gol.“ (Tob. 4,16)

[20.01.2017]
Continuând tradiția

Dna Ursula Honeck și dl Gunther Köllner de la „Hilfe für Osteuropa“, Todtnau continuă tradiția de a fi primii vizitatori la început de an. Ei au grijă de persoanele nevoiașe din Moldova de peste 20 de ani și le oferă mare bucurie și susținere. Dna Honeck și dl Köllner vin de două ori pe an în țara noastră și se întâlnesc cu diferite familii, cărora le oferă ajutor. Ei au fost în Orhei și Edineț, precum și în Chișinău. Pe lângă acestea, ei ajută diferitor spitale și discută despre transport cu ajutoare umanitare, care sunt livrate în Moldova regulat.

Astăzi a avut loc întrevederea cu familiile sponsorizate. Ca întotdeauna a fost o întâlnire cordială cu multe emoții și cuvinte de mulțumire.

[09.01.2017]
Un bloc sanitar nou în gimnaziul Petrovca

Cu 20-30 de ani în urmă, când au fost construite şcolile în sate, calitatea lucrărilor nu a fost foarte bună. Pe lângă acestea, toaletele erau construite atunci în afară. Acest lucru a cauzat multe probleme: toalete murdare, reci, fără apă şi condiţii igienice, diverse boli la copii.

Începutul acestui an vine cu surprize mari pentru copiii din gimnaziul Petrovca (anul construcției 1995). Noi am putut rezolva problema cu toaletele în acest gimnaziu. Grație sprijinului „Help for Children in Need“ (HCN), Evilard am instalat un bloc sanitar interior. Noi am reparat toaletele, am construit un nou sistem de apă și canalizare şi sistem de ventilaţie, am instalat un sistem nou de aprovizionare cu energie electrică și sistem nou de încălzire, am construit pereți despărțitori, am instalat gresie și faianță pe pardosele și pereți, am montat ușe și ferestre noi, am cumpărat lavoare și vase de toaletă, uscătoare de mâini.

Copiii sunt foarte fericiţi, că au noi facilităţi sanitare în şcoală. De menţionat, că aici funcționează două centre de zi BUNVOLENTIA pentru 46 de copii nevoiași, social vulnerabili (finanţate de HCN).