Events
Projects
Perspectives
Partners
Rapoarte
    

[28.12.2016]
Pachete cu produse alimentare pentru familii sărace

Moldova este o țară săracă. Sărăcia, mizeria şi nevoia sunt în special simțite în sate, unde aproape că nu există locuri de muncă sau oportunităţi de dezvoltare. Aici sunt multe familii sărace, care au nevoie de ajutor. O soartă grea au și vârstnicii și copiii cu dizabilităţi. Pensiile de vârstă și de invaliditate sunt prea mici. Veniturile familiilor sărace sunt de asemenea prea mici şi nu ajung nici măcar pentru strictul necesar. Acești oameni primesc puțin ajutor şi sprijin din partea statului.

De aceea, astfel de proiecte, care oferă acestor familii produse alimentare, sunt foarte importante. Noi am putut procura 263 de pachete cu mâncare pentru oamenii săraci, bolnavi, cu dizabilități şi în vârstă. Majoritatea pachetelor au fost distribuite în ajun de Crăciun. Oamenii au fost foarte fericiți şi recunoscători pentru acest suport. Lacrimile lor de bucurie sunt cele mai importante pentru noi!

Această acțiune a fost finanțată de următorii parteneri: părintele Hans Bock, Regensburg, Pro Moldavia e.V., Gladbeck, familia Zühlke, Zug, Franziskusgemeinschaft, Pinkafeld, dl Dr. Alexander Koss, Chișinău.

[26.12.2016]
Primele centre de zi pentru copii au fost acreditate de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei

Ideea de a deschide în satele Moldovei centre de zi pentru copii din familii nevoiașe, social vulnerabile vine din Elveția. Organizația elvețiană „Help for Children in Need“ (HCN), Evilard vroia să le ofere acestor copii un viitor mai bun. Astfel au apărut centrele de zi pentru copii BUNVOLENTIA, care propun copiilor nevoiași o alimentație sănătoasă, o ocupație bună, ajutor la îndeplinirea temelor pentru acasă și multe altele.

Centrele pentru copii s-au adaptat în Moldova și funcționează cu succes. Acum primele centre au obținut acreditarea serviciilor sociale de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

[19.12.2016]
Concert de caritate

La data de 18 decembrie 2016 în casa de cultură a satului Grigorăuca a avut loc un concert de caritate pentru un copil mic și bolnav. Artiom are trei ani. El a fost diagnosticat cu leucemie acum șapte luni. Copilul are nevoie de un tratament costisitor. Părinții sunt disperați.

Copiii centrului de zi „Sf. Maria“ au fost profund impresionați de această situație grea și au hotărât să organizeze un concert de caritate pentru Artiom. Ei s-au pregătit cu cea mai mare responsabilitate. Ei au învățat dansuri și spectacole noi, au confecționat lucrări manuale și au organizat un mic iarmaroc. Oaspeții concertului au avut posibilitatea să cumpere diferite lucrări din lemn, felicitări, mileuri croșetate ș.a. În pofida frigului, sala a fost plină. Străduințele copiilor au fost răsplătite. Ei au colectat o sumă frumoasă și au transmis-o mamei lui Artiom.

Este foarte frumos, că copiii noștri își fac griji pentru soarta altor copii și sunt sensibili față de nenorocirea altor persoane. Astfel de calități sunt altoite în cadrul centrului de zi.

[19.12.2016]
Dr. Peter Ott, Zug a transmis pentru Moldova o prețioasă iesle de Crăciun a renumitului meșter de iesle bavarez Sebastian Osterrieder

Crăciunul – ieslele fac parte din această sărbătoarele în toate privințele. Se zice că islele își trag originea de la Franz von Assisi. În anul 1223 el ar fi înscenat și prezentat Crăciunul în Greccio; în plus el ar fi apărut în scenă în calitate de diacon. Prin intermediul spectacolului de Crăciun s-au dezvoltat treptat și prezentările ieslelor în figuri; și de la ieslele neapolitane și siciliene, ideea s-a răspândit în Evul Mediu târziu prin întreaga Europă. În Germania, perioada de înflorire a prezentării nașterii lui Iisus a avut loc în secolul al XVIII-lea. – Deosebit de vestite și cunoscute sunt ieslele lui Sebastian Osterrieder sau, cum i se mai spune „Krippenwastl“ (Krippe – iesle, Wastl – diminutivul de la Sebastian). El este considerat omul, care a redescoperit ieslele de Crăciun și le-a adus în perioada lor de înflorire. Cea mai mare operă cioplită a lui Osterrieder a fost ieslea finisată în anul 1913 pentru Catedrala Nouă din Linz cu peste 40 de figuri din lemn de tei. Pentru Catedrala din Paderborn el a creat o iesle asemănătoare. El a lucrat chiar și în Bazilica Sf. Petru din Roma și a fost distins pentru aceasta de către Pius X. Și Konrad Adenauer a comandat pentru sine o iesle de a lui Osterrieder. Acum, datorită părintelui Erwin Benz și din partea dlui Dr. Peter Ott din Zug, a putut fi transmisă în Moldova o ieslea de a lui Osterrieder. Peter Langenegger și Hilfswerk Liechtenstein au făcut aceasta posibil. Vladimir Nadkrenicinîi este foarte fericit și i-a recunoscut îndată valoarea. Ieslea a fost instalată anul acesta în Grigorăuca; apoi el plănuiește să o reinstaleze în fiecare an în diferite biserici din Moldova. – Pe o pânză este prezentată Țara Sfântă, în fața acesteia este o peșteră cu ieslea, Maria și Iosif, măgarul și boul, ciobanii și oile; lipsesc cei trei magi; ar fi frumos, dacă și ei s-ar fi alăturat. Astfel, o iesle de a lui Osterrieder își continuă existența într-o țară, care are nevoie în special de mântuire.

[12.12.2016]
Plăcere de la lucru

Iarna abia a sosit, dar copiii centrului de zi BUNVOLENTIA Petrovca deja se pregătesc de primăvară. Ei confecționează hrănitoare pentru păsări, pentru a le atârna în copacii din curtea școlii. Băieții lucrează cu zel și mare plăcere. În afară de hrănitoare ei confecționează și alte obiecte din lemn. Astfel ei obțin cunoștințe și abilități deosebite în prelucrarea lemnului.

Este de menționat că la moment funcționează 16 centre de zi pentru copii finanțate de HCN, Evilard. Aceste centre primesc copii din familii nevoiașe, social vulnerabile.

[07.12.2016]
Surprize dulci de Sfântul Nicolae pentru copiii nevoiași

Legenda zice, că Sfântul Nicolae zboară în sania lui în noaptea de 5 spre 6 decembrie și umple papucii și ciorapii copiilor cu mici cadouri și dulciuri. Pentru copiii din proiectele noastre aceasta nu mai este o legendă. În fiecare an copiii din familii nevoiașe, social vulnerabile sunt surprinși cu cadouri dulci. Pentru fete și băieți aceasta este o perioadă deosebită. Ei se simt fericiți și mulțumiți. Părinții sunt recunoscători pentru această acțiune, pentru că ei nu-și pot permite să le aducă astfel de bucurie copiilor lor.

Acțiunea de Crăciun a inclus 919 de copii și a fost susținută de Hilfswerk Liechtenstein, președinte dna Beatrice Amann, Triesen.

[06.12.2016]
Întâlniri de Advent

Perioada contemplativă de Advent a început. Oamenii se pregătesc pentru noaptea sfântă de Crăciun, când vor sărbători sosirea lui Hristos, a Mântuitorului. Ei merg în fiecare zi la biserică și se roagă.

Astfel, oamenii din Grigorăuca participă dimineața devreme la liturghiile de Advent. Ei își umplu inimile cu speranță, dragoste și credință. Apoi primesc și hrana trupească, pentru a-și continua ziua. Ei au parte de un mic dejun complet. Preotul local și surorile participă la masa și întâlnirile de Advent.

Astăzi Sf. Nicolae nu a uitat și de persoanele în etate. În timpul întâlnirii de Adevnt ei au primit cadouri.

Acțiunea a fost susținută de părintele Hans Bock, Regensburg.

[01.12.2016]
Galeria a fost actualizată
- Reparația casei de cultură din Grigorăuca;
- Centre de zi pentru copii BUNVOLENTIA;
- Centrul de zi pentru copii „Sf. Maria“, Grigorăuca.
[28.11.2016]
„Pâine pentru cei fără de pâine” – o acțiune a „Pro Moldavia e.V.“

La data de 25 noiembrie 2016 organizația germană „Pro Moldavia e.V.“, Gladbeck a organizat o acțiune minunată în favoarea persoanelor nevoiașe din Moldova. Acțiunea s-a desfășurat sub motto-ul „Pâine pentru cei fără de pâine“. Doamnele din organizație au copt diferite tipuri de pâine și le-au vândut la iarmarocul de Crăciun.

De asemenea doamnele au împletit coroane din hortensie, care au fost vândute la iarmorc.

Câștigul din ambele acțiuni este destinat susținerii celor săraci din Moldova și va fi realizat prin intermediul PRO UMANITAS.

[25.11.2016]
Copiii sunt pregătiți pentru iarnă

Copiii din centrele noastre de zi BUNVOLENTIA au avut o bucurie mare. Ei au primit încălțăminte de iarnă. Acești copii au puține posibilități financiare. Deseori părinții nu-și permit, să-și aprovizioneze copiii cu toate cele necesare. Cu acest cadou picii sunt feriți de frig. Părinții sunt foarte recunoscători, iar băieții și fetele sunt foarte fericiți.

Această acțiune a fost susținută de Help for Children in Need (HCN), Evilard.

[21.11.2016]
Încălțăminte de iarnă pentru copiii săraci din Grigorăuca

Vineri, 18 noiembrie 2016, a avut loc o acțiune minunată în Grigorăuca. 130 dintre cei mai săraci copii ai satului au primit un cadou foarte frumos – încălțăminte de iarnă nouă și caldă. Copiii sunt foarte fericiți, iar părinții sunt foarte recunoscători. Nu toți părinții își permit, să cumpere încălțăminte caldă. Sunt cazuri, când copiii rămân iarna acasă, pentru că nu au încălțăminte să meargă la școală. Acum copiii pot frecventa școala fără a fi în pericol de a se îmbolnăvi.

Acțiunea a fost susținută de părintele Hans Bock, Regensburg.

[10.11.2016]
Lemn și cărbune pentru cele mai sărace familii din Grigorăuca

Situația multor familii și persoanelor în etate din Moldova este foarte grea. Pe lângă cheltuielile obișnuite pentru produse alimentare, servicii comunale, îmbrăcăminte, medicamente ș.a., ei trebuie să suporte și cheltuieli pentru lemn și cărbune. Costurile sunt foarte mari. Mulți oameni nu pot să-și permită astfel de cheltuieli și îngheață în perioada rece a anului.

Cu ajutorul părintelui Hans Bock, Regensburg noi am putut aduce căldura în casele a 34 de familii sărace și vârstnici din Grigorăuca. Ei sunt foarte recunoscători pentru aceasta.

A fost procurată 1t de cărbune și 1m3 de lemne pentru fiecare familie.

[09.11.2016]
Transport cu ajutoare umanitare din Liechtenstein

Următorul transport cu ajutoare umanitare din Liechtenstein a venit în Moldova la data de 8 noiembrie 2016. Președintele Hilfswerk Liechtenstein, dna Beatrice Amann, strânge cu multă grijă îmbrăcăminte, stofă, mobilier, tehnică, lenjerie de pat, plapume de lână ș.a., și le livrează în țara noastră. În total au fost aduse peste 11t de ajutoare umanitare pentru beneficiari, printre acestea 650 de cutii mari cu îmbrăcăminte pentru maturi și copii de la 3 ani. Sute de beneficiari vor primi pulovere bune și calde, pantaloni, scurte, ș.a.

Aceste ajutoare umanitare aduc multe bucurii copiilor din centrele de zi BUNVOLENTIA, vârstnicilor din centrele de zi pentru persoane în etate și multor familii sărace din Grigorăuca, Gangura, Alexandrovca și Misovca.

[02.11.2016]
Reparația casei de cultură din Grigorăuca

Satul Grigorăuca, raionul Sîngerei oferă puține posibilități copiilor și adolescenților pentru o petrecere productivă a timpului liber. În sat funcționează un centru de zi pentru 130 de copii nevoiași (finanțat de „Menschen helfen e.V.“, Seehausen). Centrul este amplasat parțial în clădirea primăriei și parțial în casa de cultură. Este de menționat că centrul de zi pentru persoane în etate „Sf. Petru“ (finanțat de HCN, Evilard) de asemenea activează în casa de cultură.

Casa de cultură dispune de o sală mare, unde sunt organizate diferite măsuri culturale și sociale. Această sală este deseori folosită pentru proiectele noastre. Acolo se țin seminarele pentru coordonatorii și pedagogii centrelor de zi. Copiii noștri dansează și cântă pentru locuitorii satului, pentru persoanele în etate, dar și pentru donatori, când ei vin în vizită.

Această sală era într-o stare foarte rea. Noi am renovat-o total, am construit o scenă nouă, am instalat ferestre noi și un nou sistem de electricitate. A fost reparat și un vestiar. Aceste lucrări au fost susținute de Hilfswerk Liechtenstein, președinte dna Beatrice Amann, Triesen.

Copiii sunt cei mai fericiți. Ei au acum o încăpere frumoasă, unde pot prezenta dansurile, cântecele și spectacolele lor.

[31.10.2016]
Pâine pentru cei săraci din Sărata-Galbenă

Sărata-Galbenă este o comună din partea de Sud a țării. Anul trecut acolo a fost amenajată o brutărie, care aprovizionează cu pâine proaspătă proiectele sociale ale comunității penticostale locale și familiile sărace. De luni până vineri se coc 400 de pâini și se repartizează gratis. Beneficiarii proiectului sunt: centrul creștin Sarepta, centrul pentru copii, cantina socială, azilul de bătrâni și familiile sărace din Sărata-Galbenă și trei sate din apropiere.

Reparația și echiparea brutăriei a fost realizată de PRO UMANITAS prin intermediul „Help for Children in Need“, Evilard.

[22.10.2016]
Al 18-lea seminar pentru coordonatorii și pedagogii centrelor de zi pentru copii BUNVOLENTIA și centrului de zi pentru copii „Sf. Maria“

La data de 22 octombrie 2016 a avut loc cel de-al 18-lea seminar pentru coordonatorii și pedagogii celor 16 centre de zi BUNVOLENTIA și ai centrului de zi „Sf. Maria“ în satul Grigorăuca, raionul Sîngerei. A fost o întrunire foarte frumoasă, la care au participat în total 67 de persoane.

Seminarul a constat din trei părți. Prima parte a fost condusă de dna Pașa Svetlana, coordonatorul nostru din biroul regional Sîngerei. Ea a demonstrat o prezentare la tema „Cooperare partenerială – condiția de bază spre eficiența proiectelor noastre. Epuizarea pedagogică“. Cei prezenți au fost rugați să se implice în diferite exerciții. În partea a doua pedagogii au putut discuta despre problemele și dorințele lor. A treia parte a fost o surpriză pentru oaspeții seminarului. Copiii centrului de zi „Sf. Maria“ au organizat un concert cu dansuri și spectacole.

În același timp a avut loc un seminar pentru contabilii și un seminar pentru bucătarii centrelor de zi.

Dl Peter Garst, președintele „Help for Children in Need“ (HCN), Evilard și dl Edwin Hollenstein, vicepreședintele HCN au fost prezenți la seminar.

[20.10.2016]
Vizita președintelui și vicepreședintelui „Help for Children in Need“ (HCN) în Moldova

Între 20 și 26 octombrie 2016 dl Peter Garst, președinte al HCN și dl Edwin Hollenstein, vicepreședinte al HCN au vizitat Moldova. Pentru dl Garst aceasta a fost cea de-a 28-a călătorie în țara noastră. Dl Garst și dl Hollenstein au putut vedea aproape toate proiectele curente ale HCN: 15 centre de zi pentru copii BUNVOLENTIA, două centre de zi pentru persoane în etate, familiile finanțate lunar din Grigorăuca și brutăria din Sărata-Galbenă, centrul pentru copii cu dizabilități severe din Sîngerei. De asemenea ei au participat la cel de-al 18-lea seminar pentru coordonatorii și pedagogii centrelor de zi BUNVOLENTIA.

Oaspeții noștri au fost primiți peste tot cu bucurie și multe cadouri confecționate de copii. Copiii și persoanele în etate s-au bucurat mult de vizita lor. Dl Garst și dl Hollenstein au dus conversații frumoase cu ei și s-au convins de necesitatea acestor proiecte.

[17.10.2016]
Programul de burse continuă

O instruire bună este primul pas spre o viață profesională de succes. Studiul la o universitate din Moldova este foarte scump pentru multe familii. De aceea mulți tineri renunță la o instruire. Programul de burse ne permite să susținem studiul a 50 de studenți din familii nevoiașe. Proiectul este finanțat de Solon Foundation / Luzern.

Înâlnirea tradițională cu studenții a avut loc la data de 15 octombrie 2016. Studenții noștri au discutat și și-au exprimat recunoștința către Solon Foundation prin scrisori de mulțumire. Pe lângă aceasta ei au semnat un contract cu PRO UMANITAS.

[07.10.2016]
Familia Zühlke și familia Schnyder în vizită în comuna Gangura

Dna și dl Helen și Gerry Zühlke au vizitat proiectele lor din comuna Gangura ca reprezentanți ai Rotary Club Zug-Kolin. Familia Zühlke a fost însoțită de familia Schnyder. Ei au fost primiți cu mare bucurie în grădinița de copii din Gangura. Picii au pregătit niște dansuri minunate, pentru care au primit cadouri dulci.

Familia Zühlke și familia Schnyder au vizitat copiii celor două centre din gimnaziul Gangura, iar apoi pe cei ai centrelor din gimnaziul Misovca. Rotary Club Zug-Kolin finanțează prin HCN cheltuielile curente ale centrului de zi pentru copii BUNVOLENTIA Misovca. Oaspeții au fost surprinși cu un concert. Ei au fost primiți călduros peste tot. Copiii le-au oferit cadouri confecționate de ei. Familia Zühlke și familia Schnyder au fost impresionați de realizările copiilor.

Desigur că oaspeții noștri au venit cu valize pline de cadouri. Ei deja plănuiesc o surpriză frumoasă pentru copii și vârstnici de Crăciun.

[20.09.2016]
Centrul de zi pentru copii BUNVOLENTIA Cojușna sărbătorește jubileul de 10 ani

Centrul de zi pentru copii BUNVOLENTIA Cojușna a fost deschis în satul Cojușna, raionul Strășeni cu 10 ani în urmă. Pe atunci a fost un eveniment important pentru întreaga comunitate. O casă de copii de tip familial pentru șapte copii și un centru de zi pentru 20 de copii a funcționat cu succes timp de trei ani. În anul 2009 s-a schimbat structura proiectului. Casa de copii de tip familial a fost desființată. În locul acesteia, centrul de zi pentru copii și-a deschis ușile pentru 40 de copii nevoiași, social vulnerabili. De atunci centrul oferă o alimentație sănătoasă, o ocupație bună, educație și suport copiilor săraci ai comunității.

Acum centrul își sărbătorește jubileul de zece ani. Sunt zece ani de activitate de succes, care a schimbat viața multor copii și le-a creat un viitor mai bun.

Familia Haenggeli finanțează prin „Help for Children in Need“ deja de zece ani cheltuielile curente ale centrului. La începutul proiectului ei au susținut și lucrările de reparație și echiparea clădirii, unde se desfășoară proiectul.

[14.09.2016]
Un cadou minunat pentru copiii centrului de zi „Sf. Maria“ din Grigorăuca

La începutul anului școlar, copiii care frecventează centrul de zi „Sf. Maria“ din Grigorăuca au fost surprinși cu un teren de volei / baschet proaspăt reparat. Acest teren a fost acoperit cu material plastic, care cu timpul s-a deteriorat. Copiii nu jucau volei sau baschet, pentru că se puteau accidenta. Cât de mare era bucuria băieților și fetelor, când lucrările de reparație pe teren au fost încheiate. Terenul de volei / bachet a fost acoperit cu iarbă artificială. Aceste lucrări au fost finanțate de „Menschen Helfen e.V.“, președinte dl Dr. Robert Roithmeier.

De asemenea PRO UMANITAS a realizat lucrări de reparație la terenul de joacă. Cei mai mici savurează acum jocul, legănatul în scrânciob, cățărarea ș.a. Terenul de șah a fost reparat.

[03.08.2016]
Tabăra de vară continuă

Tabăra de vară pentru copiii nevoiași din centrele de zi BUNVOLENTIA continuă. Copiii celor patru centre de zi din raionul Ialoveni au fost foarte fericiți, când au putut viziona un film animat în 3D într-un cinematograf din capitală. De asemenea ei au vizitat un muzeu, grădina zoologică și s-au jucat în parcul de distracții. Un prânz delicios îi aștepta pe copii într-o pizzerie.

Bucuria copiilor este greu de exprimat în cuvinte. Ei nu au astfel de posibilități. De aceea ei sunt foarte recunoscători și fericiți.

[27.07.2016]
kultURKNALL în Murnau am Staffelsee

Festivalul de caritate kultURKNALL este organizat anual de organizația „Menschen Helfen e.V.“. El a avut loc între 23.07 și 24.07.2016 în Murnau am Staffelsee. Anul acesta, tema festivalului au fost incendiile pe Marktplatz, care izbucneau periodic între anii 1330 și 1851. Toate decorațiile aminteau flăcările, spectacolele prezentau evenimentele de atunci, muzică instrumentală frumoasă răsuna de pe scenă, formații și cântăreți bucurau oaspeții. A fost pregătit un program pentru copii, printre care și prezența pompierilor, care arătau copiilor, cum se stinge un incendiu. Peste tot domnea o dispoziție minunată. Voluntarii organizației au făcut totul cu mare dragoste.

Mijloacele strânse la festivalul de caritate sunt în beneficiul copiilor centrului de zi „Sf. Maria“ din Grigorăuca.

[13.07.2016]
Suport financiar de la „Hilfe für Osteuropa e.V.“, Todtnau pentru familiie nevoiașe

Dna Ursula Honeck, președintele „Hilfe für Osteuropa e.V.“, Todtnau din păcate nu a putut vizita țara noastră în această vară. Cu toate acestea ea a făcut tot posibilul, pentru ca familiile sponsorizate să primească suportul financiar obișnuit de la donatorii din Germania. Ieri, la data de 12 iulie a avut loc o întâlnire frumoasă cu familiile sponsorizate. Ele erau foarte recunoscătoare pentru ajutorul acordat.

[23.06.2016]
Tabăra de vară începe

Vacanța de vară este perioada cea mai așteptată de copii. Ei nu au lecții și au mai mult timp pentru activitățile îndrăgite. Pentru copiii centrelor de zi BUNVOLENTIA începutul taberei de vară este un eveniment deosebit. Copiii noștri din familii nevoiașe, social vulnerabile pot retrăi zile minunate. Ei fac excursii, savurează timp frumos și îl petrec bine.

Primele centre de zi, care au mers în excursie la Chișinău, au fost cele din raionul Sîngerei (11 centre). Ei au vizitat grădina zoologică și s-au bucurat de animale, păsări, maimuțe, felide, șerpi și multe altele. De asemenea ei s-au jucat în parcul de distracții și au avut un prânz delicios într-o pizzerie. Copiii sunt foarte fericiți și entuziasmați de toate cele văzute. Majoritatea au fost pentru prima dată în capitală și la grădina zoologică.

Această acțiune a fost finanțată de „Help for Children in Need“ din Elveția.

[13.06.2016]
Galeria a fost actualizată:
- Reparația ospătăriei din gimnaziul Grigorăuca
[03.06.2016]
Ajutor binevenit de la „Menschen Helfen e.V.”

Familia Volcovschii este o familie nevoiașă din satul Gangura. Părinții cresc trei copii: o fiică și doi fii. Situația financiară a familiei este grea. Mama nu lucrează. Ea are grijă de copii acasă. Tatăl lucrează ocazional. Familia avea o problemă mare: fiica Mihaela (13 ani) avea nevoie urgent de operație la ochi. Această problemă de sănătate a intervenit la vârsta de patru ani, iar cu fiecare an se agrava. Ei nu-și puteau permite astfel de cheltuieli.

Cu susținerea „Menschen Helfen e.V.“ Mihaela a fost operată la data de 18 mai 2016. Această intervenție a fost efectuată cu succes. Fata se simte foarte bine și este fericită. Mihaela și părinții ei sunt foarte recunoscători pentru ajutorul acordat.

[31.05.2016]
Excursie uimitoare pentru copiii din Grigorăuca

Acest sfârșit de săptămână a adus o bucurie enormă copiilor centrului de zi „Sf. Maria“ din Grigorăuca. Ei au avut posibilitatea să privească un spectacol de teatru în capitala Chișinău. Bucuria era și mai mare, când l-au văzut pe scenă pe consăteanul lor. După un prânz delicios într-o pizzerie, ei au hoinărit prin capitală, au vizitat catedrala ortodoxă, parcurile din centrul orașului și alte obiective turistice.

Copiii erau foarte impresionați de toate evenimentele trăite. Această acțiune a fost susținută de organizația germană „Menschen Helfen e.V.“.

[30.05.2016]
Episcopul Anton Coșa a binecuvântat proiectul de reparație a ospătăriei din gimnaziul Grigorăuca

Mare bucurie domnea în Grigorăuca. La data de 25 mai 2016 copiii au primit primul prânz în ospătăria proaspăt renovată. Mâncarea a fost preparată într-o bucătărie modernă, curată, igienică. De asemenea în această zi a avut loc deschiderea oficială și sfințirea proiectului. Episcopul de Chișinău Anton Coșa a dat binecuvântarea tuturor celor prezenți. La eveniment au participat oaspeți din Germania, precum și președintele raionului Sîngerei și primarul comunei Grigorăuca. Copiii erau foarte fericiți. Eu au pregătit pentru oaspeți un scurt program cultural.

Lucrările de reparație au durat trei luni și au fost finanțate de Kindermissionswerk, Aachen.

[27.04.2016]
Acțiune de Paște pentru oamenii săraci din Grigorăuca

Paștele înseamnă o viață nouă, o sursă a vieții. Această sărbătoare aprinde lumina speranței. Vârstnicii nevoiași, singuratici și bolnavi din Grigorăuca au simțit dragostea și minunea acestei sărbători sfinte. 37 de familii au primit pachete cu produse alimentare. Un pachet conținea următoarele produse: carne de pui, pește, paste făinoase, hrișcă, orez, griș, salam, zahăr, ulei, unt, margarină, făină, pastă de roșii, lapte condensat, cozonac, bomboane, biscuiți. Persoanele sărace vor avea un Paște adevărat.

Această acțiune frumoasă a fost susținută de părintele Hans Bock, Regensburg și dl Dr. Alexander Koss, președintele Südzucker Moldova SA, Chișinău.

[18.04.2016]
Tradiționala vizită anuală a grupului de la „Menschen Helfen e.V.“

La data de 14 aprilie 2016 a avut loc tradiționala vizită anuală a reprezentanților organizației germane „Menschen Helfen e.V.“, Seehausen. Președintele organizației, dl Dr. Robert Roithmeier, a vizitat împreună cu grupul său centrul de zi pentru copii „Sf. Maria“ din Grigorăuca.

Cu ocazia vizitei donatorilor, copiii au pregătit un spectacol de excepție cu dansuri și cântece și teatrul de păpuși. În acest spectacol ei au demonstrat cu ce se ocupă la centru, ce rezultate au atins. Oaspeții noștri au primit cadouri confecționate de copii. Primarul satului Grigorăuca și vicepreședintele raionului Sîngerei au fost prezenți la spectacol. Ei și-au exprimat marea recunoștință pentru suportul acordat copiilor nevoiași.

Dl Dr. Roithmeier și dl Ingo Ingerl, membru al consiliului organizației, au discutat cu coordonatorul nostru local, dna Svetlana Pașa. Ei au aprobat implementarea unor acțiuni pentru copii.

[11.04.2016]
Al 17-lea seminar pentru coordonatorii și pedagogii centrelor de zi pentru copii BUNVOLENTIA

La data de 9 aprilie 2016 a avut loc cel de-al 17-lea seminar pentru coordonatorii și pedagogii celor 16 centre de zi pentru copii BUNVOLENTIA. În total au fost 37 de participanți. Pentru prima dată seminarul s-a desfășurat în satul Gangura, în gimnaziul local. Gazda a fost coordonatorul nostru local, dna Ilașcu Larisa. Directorul gimnaziului recent numit în funcție a fost de asemenea invitat.

Dna Ilașcu are o experiență vastă în lucrul cu persoanele nevoiașe din comună, în special cu copiii. Ea este lucrător social. Dna Ilașcu a pregătit o prezentare la tema „Protecția copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți“. După prezentare pedagogii au vorbit despre dificultățile și dorințele lor.

Ca întotdeauna a fost o întâlnire deosbită, plăcută; fiecare și-a putut exprima ideile și gândurile.

[07.04.2016]
Un cadou frumos de la KINDERMISSIONSWERK, Aachen

O acțiune specială a fost realizată de KINDERMISSIONSWERK, Aachen pentru copiii moldoveni. Patru centre de zi pentru copii BUNVOLENTIA din raionul Sîngerei (în Nordul Moldovei) au primit mobilier nou (mese, scaune, dulapuri, panouri).

Aceasta este foarte important pentru un proces educațional productiv. Aceste centre sunt amplasate în școlile locale, care dispun de mobilier vechi, stricat. Nu era suficient loc pentru păstrarea materialelor de lucru și a lucrărilor copiilor.

Cu procurarea mobilierului menționat a fost creată o atmosferă frumoasă, plăcută. 93 de copii din cele patru centre se simt acum bine și îndeplinesc cu plăcere sarcinile lor.

[05.04.2016]
„Help for Children in Need“, Evilard numește un nou vicepreședinte

„Help for Children in Need“ (HCN), Evilard este o organizație elvețiană, care oferă un mare ajutor și suport copiilor nevoiași și persoanelor în etate din Moldova. Președintele HCN, dl Peter Garst, a vizitat Moldova în anul 2005. De atunci a început o colaborare productivă cu PRO UMANITAS.

La data de 4 aprilie 2016 a avut loc adunarea generală anuală a HCN în Elveția. La această adunare dl Edwin Hollenstein a fost ales în calitate de vicepreședinte. Dl Hollenstein a vizitat țara noastră pentru prima dată în noiembrie 2015. El a putut vedea angajamentul HCN în Moldova, precum și să retrăiască marea bucurie, pe care o simt copiii și vârstnicii în urma ajutorului acordat.

Noi îl felicităm pe dl Hollenstein din toată inima cu numirea în funcție de vicepreședinte al HCN. Îi dorim pentru viitor multă putere și succes.

[08.03.2016]
O sărbătoare minunată din partea centrului de zi pentru copii „Sf. Maria“, Grigorăuca pentru mame și bunici

Cu ocazia zilei femeii (sărbătorită la data de 8 martie) copiii centrului de zi „Sf. Maria“, Grigorăuca au organizat un concert pentru toate mamele și bunicile. Casa de cultură a satului era astăzi arhiplină. Toți sătenii s-au bucurat de un spectacol foarte frumos cu dansuri și cântece. Copiii au pregătit cadouri confecționate de ei pentru doamne.

Sătenii au putut observa în cadrul concertului rezultatele pozitive în lucrul făcut cu copiii centrului „Sf. Maria“. Copiii au devenit mai dibaci și mai deschiși.

[16.02.2016]
Lucrările de reparație în ospătăria din gimnaziul Grigorăuca au început

Gimnaziul din Grigorăuca își deschide ușile pentru 180 de copii. Din anul de construcție (1970) au fost efectuate doar mici lucrări de reparație. Desosebit de rea era starea ospătăriei. Ea nu corespundea normelor sanitare. Era necesar de reparat ospătăria în întregime, pentru ca copiii să mănânce în condiții bune și sănătoase.

Datorită organizației germane „KINDERMISSIONSWERK“, Aachen, care a preluat toate cheltuielile pentru reparație și echipare, noi putem începe lucrările.

[25.01.2016]
Raport de activitate anual 2015

Cu cea mai mare plăcere Vă informăm, că raportul de activitate anual este acum disponibil pe pagina noastră web în compartimentul Rapoarte.
[21.01.2016]
Dna Ursula Honeck și dl Gunther Köllner de la
„Hilfe für Osteuropa e.V.“ în Moldova

Când dna Ursula Honeck și dl Gunther Köllner de la organizația „Hilfe für Osteuropa e.V.“, Todtnau vin în Moldova, ei aduc cu sine mare bucurie pentru familiile nevoiașe. Astfel, ei au fost la sfârșit de ianuarie în țara noastră, pentru a vizita diferite proiecte în Orhei, Edineț și Chișinău.

În Chișinău a fost organizată o întâlnire frumoasă cu familiile sponsorizate. Dna Honeck și dl Köllner au transmis donațiile din partea donatorilor din Germania și au luat cu ei acasă multe cuvinte de mulțumire și urări de bine.