Events
Projects
Perspectives
Partners
    

Proiecte curente ale PRO UMANITAS în anul 2017PU 423.57.8/17
„Sistem de încălzire în gimnaziul din Petrovca“
Partener: Dna Brigitta Walder, Elveția
Părintele Erwin Benz, Elveția

Gimnaziul din satul Petrovca, raionul Sângerei a fost construit în anul 1995. El își deschide ușile pentru elevii din 4 sate (Petrovca, Vladimirovca, Evghenievca şi Antonovca). În gimnaziu funcționează două centre de zi BUNVOLENTIA Petrovca şi BUNVOLENTIA Vladimirovca pentru 46 de copii nevoiaşi, social vulnerabili. Una dintre cele mai mari probleme ale gimnaziului a fost sistemul de încălzire rău. Acesta era vechi şi nefuncțional. În plus, condiţiile din cazangerie erau foarte periculoase pentru viaţa fochiștilor. Sălile de clasă erau slab încălzite. Temperatura nu se ridica mai mult decât 15 grade. Copiii şi profesorii înghețau.

Trebuia de întreprins ceva urgent, ceea ce a fost făcut cu ajutorul dnei Walder şi părintelui Erwin. Următoarele lucrări au fost efectuate: demontarea sistemul vechi de încălzire; tencuiala și vopsirea pereţilor după demontarea radiatoarelor; instalarea a 77 de radiatoare și a 1106 m de țevi de încălzire; instalarea a două cazane. O sursă de energie autonomă a fost montată, astfel încât cazanele pot lucra până la opt ore, în cazul în care sistemul de electricitate iese din funcțiune. În plus, au fost trase 70 m de țevi de apă. Consiliul Raional Sângerei a contribuit deasemenea la acest proiect. El a finanţat lucrările de reparaţie în cazangerie. Preşedintele raionului, dl Vasili Marandiuc a fost aproape zilnic în gimnaziu, pentru a monitoriza lucrările.

Datorită măsurilor întreprinse, copiii își vor continua studiile în gimnaziu. Nu mai există pericolul, ca gimnaziul să fie închis.

PU 423.12.10/17
„Construcția și echiparea veceurilor interioare în gimnaziul din Ciuciuieni“
Partener: Hilfswerk Liechtenstein, Liechtenstein

Una dintre cele mai mari probleme din şcolile rurale din Moldova sunt facilitățile sanitare rele. Ele se află în exterior și reprezintă mici găuri în pământ. De multe ori sunt fără ferestre şi uşi, fără apă, energie electrică, fără încălzire sau produse igienice.

Astfel de probleme avea și gimnaziul din satul Ciuciuieni. Acest sat este situat în Nordul Moldovei în raionul Sângerei. Gimnaziul local primește 120 de copii de la 6 la 16 ani. Aici funcţionează un centru de zi pentru 25 de copii nevoiași, social vulnerabili.

Datorită sprijinului Hilfswerk Liechtenstein au fost întreprinse următoarele măsuri de construcţie: demontarea pereților vechi; construcţia pardoselei; construcţia pereților despărţitori din cărămidă; tencuiala interioară şi placarea pereţilor cu teracotă; repararea şi placarea podului cu lambriuri; instalarea teracotei la pardoseală; achiziţionarea şi instalarea uşilor, pereţilor despărţitori din plastic şi cabinelor WC; montarea electricității şi iluminației; construcția sistemului de canalizare cu 2 haznale; construcţia sistemului de alimentare cu apă; construcţia sistemului de încălzire; instalarea chiuvetelor și vaselor de toaletă, a uscătoarelor de mâini; construcția sistemului de ventilație ș.a.

Copiii, cadrele didactice şi conducerea gimnaziului sunt foarte fericiți şi recunoscători pentru acest proiect.

PU 423.12.11/17
„Reabilitarea energetică a gimnaziului din satul Petrovca, raionul Sângerei“
Partener: Hilfswerk Liechtenstein, Liechtenstein

După cum deja s-a menţionat, gimnaziul din satul Petrovca, raionul Sângerei avea o mare problemă cu sistemul de încălzire. Acum ea a fost rezolvată. Dar întrebarea referitor la păstrarea căldurii în sălile de clasă a rămas deschisă. Ferestrele şi uşile erau foarte rele, cu scurgeri, găuri mari şi fisuri. Conducerea gimnaziului a încercat să acopere găurile cu diferite materiale (carton, stofă, folii). Unele ferestre au fost astupate cu spumă poliuritanică, astfel încât acestea nu se mai deschideau. Aerul proaspăt nu pătrundea în interior.

Hilfswerk Liechtenstein a susținut implementarea proiectului pentru reabilitarea energetică a clădirii gimnaziului. În total 83 ferestre și 14 uşi (patru dintre ele au fost fabricate și instalate gratuit de companie) au fost montate. Cu forţe locale au fost efectuate următoarele lucrări: demontarea ferestrelor şi uşilor vechi; tencuiala în jurul ferestrelor după instalare; lucrări de finisaj după instalarea ferestrelor şi uşilor; descărcarea materialelor de construcții; curățenia în încăperi; transportarea gunoiului; cazarea lucrătorilor.

Acum copiii vor dobândi cunoştinţe noi în sălile de clasă calde și uscate.

PU 423.65.2/17
„Cantina socială pentru copiii din familii nevoiașe din Grigorăuca“
Partener: Gemeinde Baar, Elveția
Părintele Erwin Benz, Elveția
Hilfswerk Liechtenstein
Părintele Hans Bock, Germania
Dl Dr. Peter Herger, Elveția
Trilingual Dayschool DEF GmbH, Elveția
Familiile Geiges, Elveția

Cantina socială din Grigorăuca aprovizionează în prezent 140 de copii din familii nevoiaşe, social vulnerabile. Prânzuri cu multe vitamine și minerale, pe care nu toţi părinţii le pot oferi copiilor lor, asigură dezvoltarea sănătoasă și multilaterală a copiilor.

PU 423.20.1/17
„Stimularea centrului de zi pentru copii "Sfânta Maria" din Grigorăuca“
Partener: Menschen helfen e.V., Germania

Scopul principal al centrului de zi pentru copii „Sf. Maria“ este de a oferi sprijin și ajutor copiilor din familii nevoiașe, social vulnerabile. Până la 130 de copii și adolescenți au posibilitatea să frecventeze diferite cursuri în centru: radiotehnică, tâmplărie, mâini dibace, informatică, limbi străine, muzică, dans, sport, teatrul de păpuși.

Prin conectarea la internet a fost deschisă o sursă bogată de informație și au fost lărgite posibilitătile de învățare.

Copiii și adolescenții noștri au posibilitatea să se dezvolte nu doar intelectual, ci și fizic în timpul orelor de sport. Un teren de fotbal, volei și baschet, precum și masa de tenis le sunt la dispoziție. Pentru amatorii de șah există un teren de șah. Picii pot să se joace pe un teren de joacă bine echipat.

PU 423.13.1/17
„Suport pentru studenții din familii nevoiașe“
Partener: Solon Foundation, Elveția

În anul de studii 2016/2017 sunt susținuți financiar 50 de studenți din familii nevoiașe în instruirea lor universitară.

PU 423.6.11/15
„Pachete cu produse alimentare pentru persoane în etate, Grigorăuca“
Partener: Părintele Hans Bock, Germania

Persoanele în etate din Grigorăuca trăiesc în condiții foarte grele. De aceea pachetele cu produse alimentare, pe care ei le primesc regulat, sunt foarte importante. Datorită acestui proiect ei pot să mănânce sănătos. Un pachet cu produse alimentare conține: produse din pește și carne, lactate, diferite crupe, zahăr, ulei, făină, dulciuri ș.a. Beneficiari sunt 15 vârstnici.

PU 423.88.1/17
„Încălțăminte de iarnă pentru cei mai săraci copii din centrele de zi BUNVOLENTIA Petrovca și Vladimirovca“
Partener: Caritas Pinkafeld (Dna Dita Tschandl), Austria

Familiile sărace nu-și permit să cumpere încălțăminte caldă pentru copiii lor. Prețurile sunt prea mari. De aceea copiii nu au încălțăminte de iarnă pentru a merge la școală. Ei fie rămân acasă, fie îngheață.

Noi am putut implementa o acțiune frumoasă pentru 25 dintre cei mai săraci copii din centrele de zi BUNVOLENTIA Petrovca și Vladimirovca. Am procurat încălțăminte de iarnă caldă.

Cu acest cadou picii vor fi protejați de frig. Părinții sunt foarte recunoscători, iar copiii – foarte fericiți.

PU 423.31.13/16
„Pâine pentru cele mai sărace persoane din Cozești, raionul Sîngerei“
Partener: Pro Moldavia e.V., Germania

Datorită acestei acțiuni 20 de familii sărace dintr-un sat mic, abandonat din Nordul Moldovei (Cozești) vor primi zilnic pâine proaspătă.Proiecte „Centre de zi pentru copii BUNVOLENTIA“:

Copiii din Moldova cresc și se educă de cele mai multe ori într-un mediu nefavorabil. Aceasta se simte în special în sate, unde rata migrației părinților este foarte mare. Din acest motiv am amplasat centre de zi pentru copii în diverse regiuni ale Moldovei. Fiecare din cele 16 centre BUNVOLENTIA este frecventat de 20 – 25 de copii și adolescenți din familii sărace, social vulnerabile. Aici ei sunt alimentați foarte bine. Apoi ei își pregătesc temele pentru acasă și se ocupă cu lucrul cu lemnul, confecționarea lucrărilor din mărgele, materiale din natură, origami, împletire, broderie, croșetare, croitorie, țesut, tâmplărie, confecționarea coșurilor, limbi străine, teatrul de păpuși, etc. Se pune preț pe educația socială: ajutor vârstnicilor, curățirea grădinilor, drumurilor, etc.

HCN BUN 1
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Cojușna”
Partener: Help for Children in Need, Elveția
CORAFORA Foundation, Elveția-Liechtenstein

Centrul de zi pentru copii BUNVOLENTIA Cojușna este frecventat de 40 de copii din familii nevoiașe din satul Cojușna. Datorită noii structuri a centrului copiii au posibilitatea să aleagă și să învețe mai multe activități ca înainte.

HCN BUN 2
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Copăceni II”
Partener: Help for Children in Need, Elveția

HCN BUN 3
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Alexandrovca”
Partener: Help for Children in Need, Elveția
Pro Moldavia e.V., Germania

HCN BUN 4
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Gangura I”
Partener: Help for Children in Need, Elveția

HCN BUN 5
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Misovca”
Partener: Help for Children in Need, Elveția
Rotary Club Zug-Kolin, Elveția

HCN BUN 6
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Mihailovca”
Partener: Help for Children in Need, Elveția

HCN BUN 7
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Bilicenii Vechi II“
Partener: Help for Children in Need, Elveția

HCN BUN 8
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Cozești I”
Partener: Help for Children in Need, Elveția

HCN BUN 9
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Petrovca”
Partener: Help for Children in Need, Elveția

HCN BUN 10 / PU 423.12.3/16
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Copăceni I”
Partener: Hilfswerk Liechtenstein

HCN BUN 11 / PU 423.12.2/16
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Gangura II“
Partener: Hilfswerk Liechtenstein

HCN BUN 12
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Cozești II”
Partener: Help for Children in Need, Elveția

HCN BUN 13
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Bilicenii Vechi I”
Partener: Help for Children in Need, Elveția

HCN BUN 14
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Vladimirovca”
Partener: Help for Children in Need, Elveția

HCN BUN 15
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Ciuciuieni”
Partener: Help for Children in Need, Elveția

HCN BUN 16
Centrul de zi pentru copii „BUNVOLENTIA Iezărenii Vechi”
Partener: Help for Children in Need, Elveția

HCN B 2
Proiect „Familii susținute financiar“
Partener: Help for Children in Need, Elveția

Copiii și familiile din Grigorăuca, Tiraspol și Misovca sunt susținute lunar cu produse alimentare, articole igienice, articole școlare, îmbrăcăminte, carbune sau lemne pentru iarnă. Coordonatorii locali sunt responsabili de aprovizionarea acestor familii cu cele necesare.

HCN B 7.1
„Centrul de zi pentru persoane în etate "Sfântul Petru", Grigorăuca“
Partener: Help for Children in Need, Elveția

Proiectul oferă ajutor social și moral vârstnicilor singuratici și săraci din Grigorăuca. Centrul le propune acestor oameni singuratici mese calde, să privească televizorul și să se ocupe cu diferite activități.

HCN B 9
„Îngrijirea la domiciliu a copiilor cu dizabilități fizice și mentale din raionul Sîngerei“
Partener: Help for Children in Need, Elveția

Scopul acestui proiect este de a oferi servicii de reabilitare la domiciliu copiilor cu dizabilități fizice și mentale. Pentru aceasta au fost alese patru sate (Grigorăuca, Bilicenii Vechi, Pepeni și Copăceni) din raionul Sîngerei. 19 fete și băieți cu dizabilități fizice și mentale sunt îngrijiți regulat la domiciliu de specialiști (medic, psiholog, pedagog, kinetoterapeuți).

HCN A 104
„Construcția și echiparea veceurilor interioare în gimnaziul din Petrovca”
Partener: Help for Children in Need, Elveția

În sat funcționează un gimnaziu, care este frecventat de copiii din Petrovca și alte trei sate din apropiere. În gimnaziu funcționează două centre de zi BUNVOLENTIA, care primesc 46 de copii nevoiași, social vulnerabili. Atunci când gimnaziul a fost contruit, au fost instalate doar veceuri exterioare. Cu timpul condițiile de acolo deveanu tot mai rele. Veceurile exterioare nu erau conectate la apă, energie electrică sau căldură. Aceste condiții erau dăunătoare pentru sănătatea copiilor și adolescenților.

Următoarele lucrări de construcție au fost efectuate: demontarea pereților vechi; demolarea tencuielii vechi; construcția pardoselei; construcția pereților despărțitori; tencuiala pereților interiori cu mortar; acoperirea pereților cu teracotă; reparația și acoperirea podurilor cu lambriuri; instalarea teracotei la pardoseli; procurarea și instalarea ușilor și ferestrelor; montarea rețelei electrice și a corpurilor iluminatoare; construcția sistemului de canalizare, 81 m; construcția sistemului de aprovizionare cu apă; construcția sistemului de încălzire; instalarea lavoarelor și vaselor de toaletă, uscătoarelor de mâini; construcția sistemului de ventilare și alte lucrări mai mici.

Copiii sunt foarte fericiți, că acum în gimnaziu există astfel de condiții bune. Noile veceuri sunt bine încălzite. Ei pot să se spele pe mâini. Acum ei sunt în afara pericolului de a se îmbolnăvi.

HCN A 105
„Construcția și echiparea veceurilor interioare în gimnaziul din Mihailovca”
Partener: Help for Children in Need, Elveția

Problema cu facilitățile sanitare în gimnazii a putut fi soluționată încă într-un sat – Mihailovca, un sat mic din raionul Sângerei. Și aici veceurile erau afară și fără uși, geamuri, apă, electricitate sau încălzire. Exista un pericol mare pentru sănătatea celor 64 de elevi.

Datorită „Help for Children in Need“ (HCN), Evilard, am putut crea cele mai bune condiţii pentru copii. Au fost instalate toalete interioare moderne, bine încălzite şi iluminate, cu apă şi sistem de canalizare. Marea bucurie a copiilor, profesorilor şi conducerii şcolare este greu de descris.

Este de menţionat, că în clădirea şcolii funcționează un centru de zi pentru 20 de copii nevoiaşi, social vulnerabili.


Și alte proiecte mici și de ajutorare în caz de urgență.